Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

https://www.slideshare.net/demetra60/ss-81316335


Έφαγε το ξύλο της χρονιάς.
Στο Βυζάντιο οι δάσκαλοι ήταν σχεδόν όλοι, καλόγεροι και παπάδες. Φυσικά έδερναν κι αυτοί τους μαθητές, αλλά μόνο μια φορά το χρόνο, τον Αύγουστο, που σταματούσαν τα μαθήματα, για να ξαναρχίσουν πάλι τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι κάθε μαθητής ήταν υποχρεωμένος να περάσει από τον παιδονόμο, για να φάει το ξύλο του. Έτσι είχαν την εντύπωση, ότι τον ένα μήνα, που θα έλειπαν από το σχολείο, θα ήταν φρόνιμοι. Από αυτό βγήκε και η φράση: «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του», που τη λέμε, όταν μαθαίνουμε, πως κάποιος τις έφαγε για τα καλά.


 Τύπος και υπογραμμός.
Στα σχολεία της κατώτερης εκπαίδευσης των Βυζαντινών χρόνων, ο δάσκαλος που πρωτομάθαινε τους αρχάριους γραφή, έπαιρνε την πλάκα του μαθητή και έγραφε στην αρχή της με όλη την καλλιγραφική ικανότητα, πρώτα γράμματα κι αργότερα λέξεις και φράσεις. Ύστερα τραβούσε μια γραμμή κάτω από αυτό το υπόδειγμα, για να συνεχίσει κατόπιν ο μαθητής. Αυτό ακριβώς το υπόδειγμα λεγόταν τύπος και υπογραμμός.


 Έγινε στο πι και φι.
Στα σχολεία του Μεσαίωνα οι δάσκαλοι ήταν αυστηροί σε αφάνταστο βαθμό. Όταν μάθαιναν στα παιδιά τα χειλόφωνα σύμφωνα – δηλαδή το πι, το βήτα και το φι – τους έλεγαν ότι έπρεπε να τα απαγγείλουν γρήγορα και με καθαρή άρθρωση.


 
Για κάποιον που γνωρίζει κάτι καλά, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε την έκφραση ότι τα ξέρει «απ' έξω κι ανακατωτά».
Η φράση αυτή μάς έρχεται από παλιά, όταν οι δάσκαλοι για να διαπιστώσουν αν οι μαθητές τους γνώριζαν τα γράμματα της αλφαβήτου, τους τα έγραφαν στον πίνακα ή τους τα έδειχναν στο βιβλίο ανακατεμένα.
Αν τα γνώριζαν όλα, έλεγαν ότι «τα ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά».
Από τότε έμεινε η φράση αυτή, που τη λέμε γενικά, όταν κάποιος ξέρει κάτι πολύ καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου