Μερικά από τα έθιμα της Mεγάλης Πέμπτης
Τα πασχαλινά έθιμα αρχίζουν κυρίως από τη Μεγάλη Πέμπτη, επειδή από την ημέρα αυτή αρχίζουν οι ετοιμασίες για το Πάσχα.
Από το πρωί οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα.
Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής. Τις ζυμώνουν με διάφορα μυρωδικά
και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και με στολίδια από ζυμάρι. Τα
ονόματά τους ποικίλλουν, ανάλογα με το σχήμα που τους δίνουν. Λέγονται κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, λαζαράκια κτλ.
Αναφέρω τον τρόπο του ζυμώματος που συνηθίζεται στην
Κορώνη. Εκεί τις λαμπριάτικες κουτσούνες τις ζυμώνουν με λάδι, μύγδαλα
και γλυκάνισο. Τις κουτσούνες τις πλάθουνε στρογγυλές σαν κουλούρες ή
μακρουλές και τις περιπλέχουνε (στολίζουνε) μέσα σε ζυμάρι. Βάζουνε στη
μέση το κόκκινο το αυγό και στολίζουνε την κουτσούνα με αγκιναρίτσες, με
πουλάκια, με μύγδαλα και σουσάμι. Αυτές που είναι να τις μεράσουνε σε
μικρά παιδιά τις κάνουνε σωστές κουτσουνίτσες, με πόδια, με χέρια, με
κεφάλι.
Τότε ζυμώνουν και κουλούρι για την Πρωτομαγιά.
Άλλη ασχολία της ημέρας αυτής είναι το βάψιμο των αυγών. Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά δε νοείται. Γι' αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται κοινά Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.
Στην Καστοριά απλώνουν στα παράθυρα κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια.
Στην Αγιάσο Λέσβου στα Δώδεκα Ευαγγέλια παίρνανε οι
γυναίκες κερί, κι ένα ένα Ευαγγέλιο που τελείωνε, κάνανε από το κερί με
ένα κομματέλι έναν σταυρό. Μαζεύανε δώδεκα σταυρέλια και τα πηγαίνανε
στο σπίτι να τα κολλήσ' νε παντού στ' αντιγώνια του σπιτιού, για να
ψοφήσ' νε οι ψύλλοι, οι κοριοί κτλ.
Γ.Α. Μέγας, Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας, εκδ. Oδυσσέας, Aθήνα, 1988
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου