http://daskalosa.eu/history_st/st_istoria_en.b_5_i_oikonomiki_zoi.html
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
6.
Συζητήστε στην τάξη για τους τρόπους καλλιέργειας και τη χρησιμότητα
των βασικών αγροτικών καλλιεργειών επί Τουρκοκρατίας (σιτάρι, βαμβάκι,
λάδι, κρασί). Αφού συγκεντρώσετε πληροφορίες από εγκυκλοπαίδειες και το
διαδίκτυο (ιστοσελίδα http://www.fhw.gr), εντοπίστε τους λόγους για τους οποίους καθεμία ήταν -και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι- απαραίτητη.
Επί
τουρκοκρατίας, υπήρχαν μεγάλα κτήματα, τα γνωστά τσιφλίκια, στα οποία
δούλευαν οι υπόδουλοι Έλληνες. Στα τσιφλίκια, παράγονταν πολλά προϊόντα,
όπως: λάδι, σιτάρι, βαμβάκι και κρασί, με τρόπους που σε μεγάλο βαθμό
εξακολουθούν να ισχύουν. Η καλλιέργεια τους, όπως και σήμερα έτσι και
τότε ήταν απαραίτητη για κάποιους λόγους. Πάμε να τους δούμε:
Λάδι:
Η Θεά Αθηνά, όταν συναγωνιζόταν τον Ποσειδώνα για την ονομασία της
Αθήνας, πρόσφερε στους Αθηναίους την Ελιά ως δώρο. Το λάδι που παράγεται
από τις ελιές, όχι μόνο αποτελεί βάση της μεσογειακής διατροφής, αλλά
αποτελεί εξαιρετική πηγή εσόδων για την χώρα μας, εάν εκμεταλλευτούμε
την παραγωγή σωστά. Το λάδι δεν είναι μόνο πλούσιο σε θρεπτικά
συστατικά, αλλά έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Σιτάρι:
Το σιτάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, καθώς αποτελεί
βάση για πολλά τρόφιμα (όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά) και
είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων. Δικαιολογημένα λοιπόν αποτελεί την
βάση της διατροφικής πυραμίδας.
Βαμβάκι:
Το βαμβάκι με την κατάλληλη επεξεργασία μας δίνει το νήμα, από το οποίο
φτιάχνουμε τα βαμβακερά υφάσματα, τα οποία είναι πολύ καλύτερα και
ποιοτικότερα από τα συνθετικά και πλαστικά υφάσματα.
Κρασί:
«Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο τόπος
μας έχει αμέτρητους αμπελώνες, από τους οποίους παράγετε εξαιρετικό
κρασί, ικανό να προσφέρει, πέρα από την απόλαυση στον καταναλωτή, πολλά
έσοδα εάν εκμεταλλευτούμε την παραγωγή και κάνουμε πολλές εξαγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου